En dansk klassisker på mode igen

Det er fristende at kalde Esrom en dansk retro-ost. Den skønne, halvfaste ost med de mange små huller og den milde, let syrlige smag var nemlig indtil 1960’erne en kendt og folkekær ost, som enhver ostehandler havde på lager, og som datidens husmødre havde top of mind, når de skulle vælge ost til deres smørrebrød.

I dag er oste af Danbotypen danskernes foretrukne hverdagsoste, og Esrom og andre specialiteter har ændret status til nicheoste. Men ligesom nye danske øltyper dukker op som paddehatte og Det nye Nordiske Køkken har sat fokus på lokale specialiteter, så er interessen for de mindre kendte danske oste også vokset.

Og Esrom er mere end værdig til fornyet interesse. Det helt særlige er dens kitbehandling, der giver en blød og alligevel skærbar konsistens, en sart og speciel aroma og en smuk orangegul skorpe, der kan spises.

Det er ikke uden grund, at Esrom i dag er anerkendt af EU som unik dansk og har prædikatet BGB.

Esrom, der fik sit navn i 1962, er opkaldt efter Esrum Kloster på Nordsjælland, og munkene der kan have fremstillet ost til fastetiden, men der er ingen kilder, der kan bevidne det.

Hvad vi ved med sikkerhed er, at fremstillingen af Esrom i nyere tid blev forberedt på Statens Forsøgsmejeri i 1930'erne og sat i gang på Midtsjællands Herregårdsmejeri, inden andre mejerier lod sig inspirere og begyndte at producere den.

Fremstilling

Esrom fremstilles af frisk mælk fra køer, der lever og græsser i Danmark. Det er en såkaldt ”fisket” ost, hvilket vil sige, at ostekornene"fiskes" op af ostekarret, når ostevallen er tappet af. De presses kun let, og derfor får osten de mange fine små huller i skærefladen.

Esrom modner hurtigt. Mellem 2-4 uger ligger den på hylder i ostelagre med fast temperatur og luftfugtighed.